torek, 29. oktober 2013

In iz Somraka je stopil Edward

Po gledanju filma Somrak ...

"Dream as if you'll live forever, live as if you'll die today." (James Dean) 

Po drugem ogledu vampirske romance sem v romantični zoni somraka končno prišla do spoznanja, zakaj je Robert Pattinson, sodobni James Dean (le primerjajte slike!), naenkrat postal tako in.
Edward je tip z drugega sveta, tuja vrsta. Ker je vampir, pardon, zaljubljeni vampir??? Ne.
Edward ni le lep (kaj lep, lep da dol padeš!), ampak je predvsem pošast z vrednotami, ki danes niso več prioriteta vzgojnega discipliniranja.
Če bi Edward bil samo sakramensko lep (ne pozabimo, vampirji so ustvarjeni tako, da prav vse na njih, od njihove zunanjosti, do njihovega vonja, privablja človeške žrtve), me ne bi tako neverjetno prevzel, kot me je. Simbol ženskega poželjenja je postal predvsem zato, ker je lep IN ker je "lep" tudi navznoter. Ker je popoln džentlman (dobesedno), ker so njegove manire take, kot jih danes pri mladeničih več ne srečaš, ker je v celoti gledano enostavno popoln.
S Somrakom so nam na lahek način prodali fikcijo sodobnega viteza, ki je postal fantazija vsakega dekleta, vsake ženske s sanjami o prvinskem Moškem - ki nosi hlače in glavo na pravem mestu! In hkrati obljublja brezpogojno in večno (ah, usodno!) ljubezen - kar je, blago rečeno, vrhunec brezčasne romantike ... začinjene z - ne, ne s seksom, pa vendar doživetjem, adrenalinom, ki poživlja žile in pomirja duha, ki ga zlahka nadomesti.
Na Edwarde s takšno kombinacijo ženske pač zlahka padamo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar